Menepozda tatlı krizi neden?

ygafmin tarafından 6 Eylül 2012 tarihinde Sağlık Haberleri kategorisine eklendi.

Yazıyı okuyan kişi sayısı 42 ve yorum yapan kişi sayısı Yorum Yapılmadı.

Hemen Başla

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Dr. Çağrı Delilbaşı, Dr. Tolga Cehiz, Dr. Ümit Akal ve Dr. Tamer Yılmaz’ın yaptığı ”menopoz sonrası dönemde tat fonksiyonu” adlı araştırmada, menopoz dönemindeki kadınların ağız tatlarının değiştiği ve daha fazla tatlı yiyecekler tükettikleri ortaya çıktı.

Yapılan bu araştırma, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başvuran menopoz sonrası dönemde olan kadınlar ve aynı yaş dönemindeki erkek hastalar üzerinde yapıldı.

Tat fonksiyonunu ölçmeye yönelik yapılan testler sonucunda, kadınların damaktaki tat algılamasında bir azalma saptanırken, dildeki tat algılamasında bir değişiklik saptanmadı. Erkeklerin tat fonksiyonunda ise bir değişiklik bulunmadı.

Ayrıca bu dönemdeki kadınların tatlı hissinde anlamlı bir azalma olduğu görüldü. Kadın hastaların yüzde 35’i, menopoz sonrası dönemde tat duyusunda bir değişiklik olduğunun farkına varırken, hastaların yüzde 45’i aynı dönemde beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ve tatlı besinleri daha fazla tercih ettiklerini belirttiler.

Bu araştırmayla menopoz sonrası dönemde daha fazla tatlı besinlerin tercih edildiği ve bunun tatlı hissindeki azalmaya bağlı olabileceği düşünüldü.

Araştırmada, bu dönemdeki kadınların az bir kısmının tat duyusunda bir değişiklik olduğunun farkında olması ve buna bağlı tatlı besinleri daha fazla tercih etmeleri, özellikle bu dönemde diyabet, kalp hastalıkları ve şişmanlık gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği vurgulandı.

Araştırmada ayrıca, tat fonksiyonunun, diş hekimliğinin öncelikli konusu olduğu, menopoz sonrası dönemdeki değişikliklerin iyi bilinmesi ve hastanın beslenme alışkanlıkları açısından uyarılıp takip edilmesinin önemli olduğu belirtildi.

Konuya ait etiketler

Görüşlerinizi bize yazın